Wednesday 11 September 2024

ORAH TORTA SA TRUFFLE KREMOM OD ČOKOLADE

 Orah torta sa truffle kremom od čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice sa orasima
4 M jajeta, sobne temperature
200 g kristal šećera
2 kašičice vanile
120 g mlevenih pečenh oraha
2 kašike mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za truffle fil
300 g čokolade za kuvanje (50%)
400 ml slatke pavlake, podeljeno
Za preliv i dekoraciju
100 g crne čokolade (70%)
100 ml slatke pavlake
100 g seckanih pečenh oraha

 Orah torta sa truffle kremom od čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za pripremu fila, čokoladu otopiti sa 300 ml slatke pavlake, pa ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena da se zgusne.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Kremato umutiti jaja, dodati šećer i vanilu i nastaviti mućenje na najvećoj brzini još 2-3 minuta, dok se masa ne udvostruči i ne postane gusta. Prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati orahe, pa sve nežno umešati. Tri okrugla kalupa (18 cm) obložiti papirom za pečenje, nežno podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta, pazeći da se ne prepeku. Ostaviti da se ohlade u kalupima.
Kada je sve spremno, umutiti ganache u čvrst šlag mikserom, pa bez zaustavljanja metlica, dodati preostalih 100 ml slatke pavlake u nekoliko navrata, muteći dok fil ne postane svilenkast. Podeliti ga na tri jednaka dela. Korice veoma nežno odvojiti od papira za pečenje.
Staviti prvu na tacnu za torte, naneti deo fila, pa poklopiti drugom koricom. Nastaviti ovako dok se sve korice ne potroše, pa premazati celu tortu ostatkom fila. Obilno posuti krupno mlevenim orasima po vrhu i stranama, zatim staviti u frižider na sat vremena.
Za ganache od crne čokolade, otopiti čokolade sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Kada počne da se zgušnjava, izvaditi tortu iz frižidera i brzo preliti kremom. Vratiti u frižider na još 4 sata i spremna je za serviranje. Od ove količine sastojaka, dobija se 12-16 porcija.