Tuesday 10 September 2024

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA

Čokoladna mousse torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice
250 ml vruće vode
1 kašičica instant espresso praha
200 g mekog brašna
20 g gorkog kakao praha
150 g kristal šećera
1 ½ kašičica praška za pecivo
100 ml ulja
2 kašičice vanile
2 kašičice svežeg limunovog soka
200 g džema od kajsije
Za čokoladni mousse
200 g ekstra crne čokolade (80-85%)
500 ml slatke pavlake
1 kašičica vanile

Priprema
Početi sa pripremom krema. Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom postepeno, pa je ostaviti da se prohladi, a zatim staviti u frižider na 5-6 sati.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Espresso prah izmešati sa vrelom vodom i ostaviti da se blago prohladi, pa mu dodati ulje, vanilu i limunov sok i sve umutiti. Dodati sve suve sastojke i sjediniti bez previše mešanja. Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-15 minuta, u zavisnosti od rerne.
Proveriti čačkalicom već nakon 10 minuta pečenja, budući da su korice tanke. Pečene ostaviti da se blago prohlade, premazati svaki od njih džemom, pa ostaviti da se potpuno ohlade.
Kada je sve spremno, mutiti mousse od čokolade na najvećoj brzini dok se ne formira čvrst šlag. Imati strpljenja za ovaj korak, jer može potrajati i delovati kao da se neće umutiti. Fil podeliti četiri jednaka dela.
Pažljivo ukloniti pek papir sa prve korice pa ga staviti na tacnu za tortu i premazati četvrtinom fila. Staviti drugu koricu i naneti drugu četvrtinu fila, pa ponoviti još dva puta, vodeći računa da sloj džema uvek bude gore, pa zatim premazati celu tortu ostatkom krema. Staviti tortu u frižider preko noći, a zatim služiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.