Saturday 7 September 2024

MINI ČOKOLADNA TORTA SA MASCARPONE KREMOM

Mini svadbena torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
300 g kristal šećera
150 g maslaca, mekanog
2 kašičice vanile
3 M jajeta
200 g brašna
2 kašičice gustina
50 g gorkog kakao praha
1 ½ kašičica sode bikarbone
50 g instant pudinga od čokolade u prahu
240 ml mleka
2 kašičice svežeg limunovog soka
Za Mascarpone krem
250 g maslaca, mekanog
150 g Mascarpone sira
400 g prah šećera
1 kašičica vanile
1 kašičica mleka
1 kašičica želatina
2 kašičice hladne vode
prehrambene boje, po želji

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i izmešati mleko sa limunovim sokom, pa ostaviti na sobnoj temperaturi 5-10 minuta. Penasto umutiti maslac sa šećerom, dodati im jaja i vanilu, pa dobro sjediniti na najmanjoj brzini. Prosejati suve sastojke i dodati ih u masu, naizmenično sa mlekom, u nekoliko dodataka.
Veliki pleh (33x33) obložiti papirom za pečenje, sipati i poravnati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-18 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Za fil, preliti želatin hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Penasto umutiti maslac, dodait mu Mascarpone i sjediniti. Dodati prosejani prah šećer u dva navrata i dobro umutiti. Dodati mleko i prehrambene boje i nastaviti sa mućenjem na najvećoj brzini još 2-3 minuta. Želatin otopiti, pa uzeti par kašičica fila i sve dobro izmešati. Sipati sve nazad u fil i dobro povezati. Ostaviti krem da odmori 10-15 minuta.
Kada je sve spremno, preći na slaganje torte. Kalupićima izrezati tri kruga po 12 cm i tri kruga po 8 cm iz velike korice. Staviti jedan deo fila u dresir kesu i naneti Staviti deo kreme u vrećicu za dekorisanje sa običnim okruglim nastavkom i naneti sloj fila na jedan od većih krugova, pa pokriti drugim. Ponoviti još jednom, zatim staviti mini tortu na tacnu za posluženje i premazati filom okolo.
Postupiti isto i sa manjim krugovima. Staviti obe mini torte u zamrzivač na oko 10 minuta, kako bi se fil učvrstio. Kada su fino ohlađene, izvaditi iz zamrzivača i obilno dekorisati obe mini torte po želji. Staviti manju torticu na veću, dekorisati dodatno ukoliko je potrebno, pa staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati, da se ohladi i stegne. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 porcija.