Saturday 14 September 2024

ČOKOLADNA KREM TORTA SA MASLACEM OD KIKIRIKIJA

Bogata čokoladna krem torta sa filom od kikiriki maslaca i čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
30 g gorkog kakao praha
2 1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
200 g žutog šećera
100 g džema od kajsije, sobne temperature
45 ml ulja
2 kašičice vanile
500 ml punomasnog mleka
Za krem od čokolade i kikiriki maslaca
250 ml slatke pavlake
150 g glatkog kikiriki maslaca
200 g crne čokolade (70%), otopljene i prohlađene
100 g prah šećera
50 g maslaca, mekanog
1 1/2 kašičice vanile
Za dekoraciju
200 ml slatke pavlake, podeljeno
100 g crne čokolade (70%)
2 kašike gorkog kakao praha, prosejanog

Bogata čokoladna krem torta sa filom od kikiriki maslaca i čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje. Izmešati sve suve sastojke, pa odložiti sa strane. U drugoj posudi dobro sjediniti džem i ulje. Ovo se može uraditi žicom ili štapnim mkserom, ako džem ima komadće voća. Kada se sjedini, dodati vanilu i mleko i ponovo izmešati. Sipati tečne sastojke preko suvih i sjediniti bez previše mešanja. Podeliti masu ravnomerno na četiri kalupa i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 12-15 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ostaviti da se hlade 5 minuta u kalupima, a zatim prebaciti na rešetku za hlađenje.
Kada su korice gotovo spremne, pripremiti fil. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag. Zasebno dobro umutiti kikiriki maslac, otopljenu čokoladu, maslac, šećer u prahu i vanilu. Mutiti dok masa ne postane potpuno glatka i maziva. Lagano umešati šlag u nekoliko navrata. Ako fil deluje previše mekano za rad, staviti ga u frižider na 30 minuta. Odvojiti dve pune kašike fila i ostaviti sa strane, a ostatak fila podeliti na tri jednaka dela.
Poravnati korice ako je potrebno, pa staviti prvu na tacnu za torte. Obložiti acetatnom trakom, zatvoriti ram za torte oko nje, pa naneti trećinu fila. Poravnati i staviti narednu koricu. Nastaviti sa slaganjem dok se sve ne iskoristi, pa staviti tortu u frižider preko noći. Sledećeg dana ukloniti ram i acetat, dekorisati odvojenim filom, pa vratiti u frižider na kratko. Otopiti čokoladu i 100 ml slatke pavlake i ostaviti da se blago prohlade, a ostatak slatke pavlake umutiti u šlag. Dekorisati tortu po želji i odmah služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.