Wednesday 11 September 2024

ČOKOLADNA KARAMEL KREM TORTA OD LEŠNIKA

Čokoladna karamel krem torta od lešnika. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
250 g mekog brašna
15 g gorkog kakao praha
2 ½ kašičice praška za pecivo
100 g žutog šećera
500 ml punomasnog mleka
100 g džema od kajsija
40 ml ulja
2 kašičice vanile
Za čokoladni karamel krem
150 g kristal šećera
50 ml hladne vode
200 ml mleka, podeljeno
40 g gustina
75 g maslaca, isečenog na kockice
100 g crne čokolade (75%), naseckane
1/2 kašičice vanile
20 g paste od lešnika
200 ml slatke pavlake
5 g želatina

Čokoladna karamel krem torta od lešnika. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Početi sa pripremom fila. Mali deo mleka umutiti sa gustinom i ostaviti sa strane. Šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri do duboke boje ćilibara. Vrlo pažljivo sipati veći deo mleka, pa kuvati dok se sav karamel ne rastvori u mleku. Izmešati, pa dodati masu sa gustinom, te kuvati uz mešanje, dok se ne zgusne, 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i dodati maslac i čokoladu, neprestano muteći. Dodavati jedan po jedan komadić i ne prestajati sa mućenjem dok fil ne postane gladak i ujednačen. Prekriti površinu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Dobro sjediniti džem i ulje, pa im dodati vanilu i mleko i ponovo dobro promešati. Dodati suve sastojke tečnim i mešati žicom dok se ne sjedine. Sedam malih kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje. Izmeriti masu i podeliti je na sedam delova po težini. Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 7-8 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Kada fil bude sobne temperature, dobro ga umutiti mikserom. Želatin izmešait sa 2 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Dodati vanilu i pastu od lešnika u čokoladni krem i ponovo dobro izmešati. Zasebno umutiti slatku pavlaku u šlag. Otopiti želatin, dodati mu nekoliko kašičica čokoladnog, dobro izmešati, zatim sve vratiti u fil i sjediniti. Na kraju, lagano umešati umućeni šlag.
Staviti prvu koricu na tacnu za tortu, zatvoriti ram za kolače oko nje i obložiti ga acetatnom trakom. Pažljivo rasporediti jedan deo fila, pa staviti drugu koricu. Nastaviti sa slaganjem dok se ne potroši sav materijal. Površinu poslednje korice prekriti prozirnom folijom kako se ne bi osušila i staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Kada se dobro ohladi, ukrasiti tortu po želji i poslužiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.