Monday 9 September 2024

ČOKOLADNA FRANGELICO TORTA BEZ PEČENJA

Čokoladna torta bez pečenja sa Frangelico likerom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu
200 g mlevenog keksa
75 ml slatke pavlake
75 g maslaca, otopljenog
1 kašičica vanile
Za ganache
100 g crne čokolade
60 ml slatke pavlake
Za fil
600 ml mleka
60 g gustina
100 g kristal šećera
2 L žumanceta
1 kašičica vanile
100 g crne čokolade
150 g maslaca, mekanog, podeljeno
100 g mlevenih pečenih lešnika
100 ml Frangelico likera, podeljeno
Za glazuru
50 g crne čokolade
50 ml slatke pavlake
Za dekoraciju
200 ml slatke pavlake
3 kašike gorkog kakao praha
1 kašičica vanile
50 g mlevenih pečenih lešnika

Čokoladna torta bez pečenja sa Frangelico likerom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil, mali deo mleka dobro izmešati sa gustinom, žumancima, vanilom i šećerom, a ostatak staviti na srednje jaku vatru. Sačekati da provri, pa dodati mešavinu gustina i žumanaca i kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne, 2-3 minuta. Skinuti sa vatre, procediti i odmah podeliti na dva dela, te dodati sitno seckanu čokoladu u jedan deo. Dobro izmešati, zatim pokriti oba dela plastičnom folijom i ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi.
Za podlogu, izmešati mleveni keksa sa otopljenim maslacem, slatkom pavlakom vanilom. Mešati nežno dok se ne formira mekano testo. Ram ili obruč za kolače (15 cm) staviti na tacnu za torte, pa ga obložiti acetatnom trakom i ravnomerno utisnuti podlogu.
Za ganache, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, sačekati da se blago prohladi pa preliti odmah preko podloge od keksa. Staviti tortu u frižider dok se ne pripreme filovi.
Kada su kremovi hladni na dodir, penasto umutiti maslac, pa podeliti na dva dela. Dodati ohlađene kremove i dobro sjediniti, muteći mikserom na najvećoj brzini, najmanje 2-3 po kremu. Možda će čokoladnom kremu biti potrebno i malo više mućenja. Dodati po polovinu mlevenih lešnika i polovinu Frangelico likera u svaki fil i dobro ih izmešati posebno.
Izvaditi kalup iz frižidera i vrlo pažljivo naneti vanila fil. Staviti tacnu u zamrzivač na oko 10-15 minuta, a zatim rasporediti čokoladni sloj na isti način. Važno je ne pritiskati filove previše, da bi ostali vazdušasti. Staviti tortu u frižider na najmanje 4 sata, po mogućstvu preko noći, kako bi se potpuno učvrstila.
Kada je torta spremna, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti na 10 minuta, da se prohladi ali ostane tečna. Zasebno umutiti čvrsti šlag od slatke pavlake, vanile i kakao praha. Izvaditi tortu iz frižidera, pažljivo ukloniti obruč i acetat, preliti ohlađenim ganache kremom, pa dekorisati šlagom. Staviti tortu nazad u frižider do služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16-20 porcija.