Monday 9 September 2024

CIMET ROLNICE SA LEŠNIK PRALINOM

Mekane cimet rolnice sa lešnik pralinom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
450 g mekog brašna
2 kašičice suvog kvasca
1 kašičica cimeta
200 g jogurta sa vanilom
50 ml ulja
2 M jajeta, umućena
1 kašičica vanile
Za fil
150 g kristal šećera
100 g celih pečenih lešnika
120 g maslaca, mekanog
1 ½ kašika cimeta
Za glazuru sa cimetom
100 ml slatke pavlake
1 kašičica cimeta
1 kašičica vanile

Mekane cimet rolnice sa lešnik pralinom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Metalni pleh obložiti papirom za pečenje, poređati cele pečene lešnike u jednom sloju i ostaviti po strani. Šećer polako otopiti i karamelizovati do lepe boje ćilibara, pa ga skinuti sa vatre i odmah ravnomerno preliti preko lešnika, te ostaviti da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, samleti u jakom blenderu ili multipraktiku do željene teksture. Penasto umutiti maslac, pa mu dodati praline krem i cimet i sjediniti.
Brašno promešati sa kvascem i cimetom, pa mu dodati ulje, vanilu, umućena jaja i jogurt. Mešati najpre varjačom, pa onda rukom, dok se ne dobije mekano testo. Ako se previše lepi za ruke ili radnu površinu, dodati još malo brašna. Pustiti da odmori na sobnoj temperaturi 15 minuta, zatim razvući u veliki kvadrat.
Rasporediti mekani praline fil po testu, pa ga pažljivo urolati i iseći na 12 jednakih rolnica. Kalup (18x18) obložiti papirom za pečenje, poređati rolnice, pokriti ih plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 4 sata ili preko noći. Sledećeg jutra, ili kada ste spremni za pečenje, pustiti da stoje na sobnoj temperaturi 30 minuta, dok se rerna greje na 200°C. Peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, oko 20 minuta. Poslužiti tople, sa sveže umućenom slatkom pavlakom sa cimetom. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 rolnica.