Wednesday 4 September 2024

CHEESECAKE BROWNIES SA MALINAMA

Čokoladni brownies sa kremom od malina i Mascarpone sira. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownies
200 g maslaca
200 g žutog šećera
40 g gorkog kakao praha
1 kašičica vanile
3 M jaja
100 g mekog brašna
1 ½ kašičica gustina
Za fil od malina i Mascarpone sira
400 g malina
50 g kristal šećera
50 ml vode
200 g Mascarpone sira
200 ml slatke pavlake
3 kašičice želatina
Za posluženje
100 g svežih malina

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 160°C. Maslac otopiti sa kakaom, dodati mu šećer i dobro izmešati. Ostaviti da se prohladi minut-dva. Dodati jaja, jedno po jedno, snažno mešajući nakon svakog. Dodati vanilu i još jednom dobro izmešati.
Prosejati brašno i gustin, pa ih pažljivo umešati u masu. Okrugli kalup sa odvojivim ivicama (23 cm) blago podmazati i pobrašniti, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 160°C 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom da se ne prepeče. Ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu i ne odvajati od ivica, da bi fil kasnije ostao na mestu.
Želatin izmešati sa 4 kašike hladne vode i ostaviti oko 10 minuta da nabubri. Staviti maline, vodu i šećer u šerpicu i pustiti da provri na jakoj vatri. Kuvati oko 10 minuta, skinuti sa vatre i dodati želatin. Dobro izmešati i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi.
Kada se maline ohlade, staviti ih sa Mascarpone sirom u veliku posudu i dobro sjediniti mikserom. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa ga nežno umešati u maline. Sipati fil preko ohlađene podloge, pa staviti celu tortu u frižider preko noći. Servirati sa puno svežih malina. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.