Wednesday 4 September 2024

CAPPUCCINO ČOKOLADNA TORTA SA BANANAMA

Bogata čokoladna torta sa filom od banana i kafe. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
200 g mekog brašna
50 g gustina
2 kašičice praška za pecivo
2 M jajeta
150 g kristal šećera
50 g gorkog kakao praha
120 ml ulja
30 ml tamnog ruma
200 g kisele pavlake
Za preliv
120 ml čokoladnog mleka
2 kašičice vanile
Za fil
150 g zrelih banana
50 g instant čokoladnog pudinga
2 kašike instant espreso praha
150 ml mleka
100 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake
1 ½ kašičica želatina u prahu

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 170°C. Prosejati brašno sa gustinom, kakao prahom i praškom za pecivo dva puta, pa ostaviti sa strane. Kremasto umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje i rum. Promešati pa dodati kiselu pavlaku. Na kraju, dodati suve sastojke i kratko mutiti mikserom, dok se ne sjedini. Okrugli kalup (23 cm) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 170°C, oko 25 minuta, obavezno testirajući čačkalicom. Važno je da korica ostane sočna. Ostaviti u kalupu oko 10 minuta, a zatim je preneti na žicu za hlađenje da se potpuno ohladi.
Izmešati želatin sa 5 kašičica hladne vode, pa ostaviti da nabubri. Otopiti čokoladu sa polovinom slatke pavlake, pa je ostaviti da se prohladi. Banane ispasirati, dodati im espreso prah, mleko i instant puding, pa mutiti mikserom na najvećoj brzini oko 2 minuta, da se sve dobro poveže. Dodati ohlađenu čokoladu u krem i sjediniti. Umutiti ostatak slatke pavlake u čvrst šlag, a želatin otopiti na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, pazeći da ne provri. Dodati mu malo umućenog šlaga, izmešati, pa sve sipati nazad u šlag i kratko mutiti, da se sjedini. Na kraju, nežno umešati umućeni šlag u čokoladni fil, koristeći spatulu.
Izravnati koricu ako je potrebno, pa je pažljivo iseći na tri korice. Svaku okrenuti presečena strana bude gore, pa ukloniti sve mrvice. Staviti prvu koricu na tacnu za tortu, zatvoriti obruč oko nje, pa natopiti mlekom i naneti polovinu fila. Staviti drugu koricu, blago pritisnuti dlanom, premazati mlekom i rasporediti ostatak fila, pa pokriti trećom koricom. I nju natopiti mlekom, pokriti površinu providnom folijom i staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Dekorisati po želji i služiti dobro ohlađeno. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.