Friday 6 September 2024

BROWNIE KOLAČ SA KREMOM OD VIŠANJA I MALINA

Brownie kolač sa kremom od višanja i malina. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu
200 g crne čokolade
120 g maslaca
200 g kristal šećera
3 M jajeta
2 kašičice vanile
120 g mekog brašna
3 kašike gorkog kakao praha
Za žele od višanja
300 g svežih višanja, očišćenih od koštica
100 g kristal šećera
120 ml hladne vode
5 listova želatina
Za mousse od malina
500 g svežih malina
100 g kristal šećera
100 g bele čokolade, sitno seckane
400 ml slatke pavlake
5 listova želatina

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Čokoladu i maslac otopiti na srednje jakoj vatri, paim dodati šećer. Kratko mešati, zatim dodati jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog. Dodati vanilu i još jednom dobro izmešati. Na kraju, prosejati brašno i kakao i lagano umešati. Paziti da se masa ne meša previše.
Kalup (23 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-18 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ostaviti da se ohladi u potpunosti. Hladan brownie staviti na tacnu za posluženje i zatvoriti obruč za torte oko njega.
Za žele od višanja, višnje iseckati i sačuvati sok koji puste. Staviti sve u šerpicu i posuti šećerom. Ostaviti da stoje sat-dva. Kada su spremne, procediti ih i vratiti u šerpicu, te zasebno odmeriti 120 ml soka koji su pustile. Dodati i 120 ml hladne vode i staviti šerpicu na srednje jaku vatru. U međuvremenu, potopiti listove želatina u hladnu vodu.
Kada višnje počnu ključati, kuvati i mešati oko 10 minuta, dok se tečnost ne smanji za skoro polovinu. Skloniti sa vatre, ocediti listove želatina iz vode i dodati ih u masu od višanja. Mešati dok se želatin potpuno ne rastvori, zatim ostaviti na hladnom mestu dok tečnost ne počne da se steže, oko 30 minuta u. Pažljivo preliti brownie podloge, poravnati i staviti tacnu sa tortom u frižider.
Za mousse od malina i bele čokolade, staviti maline u šerpicu, posuti šećerom i staviti na srednje jaku vatru da proključaju. Kada maline počnu da blago ključaju, kuvati 5 minuta, pritiskajući ih varjačom dok se ne dobije pire. Vrelu masu odmah procediti preko čokolade. Mešati pire od malina i čokoladu dok se ne sjedine. Ostaviti 10 minuta u frižideru i potopiti želatin u hladnu vodu.
Slatku pavlaku umutiti u mekani šlag, dodati pire od malina i nastaviti sa mućenjem na najmanjoj brzini, dok se ne dobije čvrst šlag. Otopiti listove želatina na niskoj vatri, mešajući dok se ne otope, pa umešati malo krema od malina, a zatim zatim sve vratiti u mousse i pažljivo umešati spatulom. Preliti preko želea od višanja i staviti tortu nazad u frižider na najmanje 8 sati. Čuvati u frižideru do služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.