Tuesday 10 September 2024

BROWNIES SA SUVIM VOĆEM

Brownies sa suvim voćem. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za koricu
120 g mekog brašna
50 g prah šećera
1/2 kašičice praška za pecivo
¼ kašičice soli
75 g hladnog maslaca
20 ml Vodke, veoma hladne
1 kašičica vanile
Za brownies
50 g suvih kajsija
50 g suvog grožđa
50 g seckanih badema, po želji
50 g mešavine kandiranog voća
50 ml brendija
100 g crne čokolade
100 g prah šećera
120 g sosa od jabuka
120 g jogurta od vanile
1 kašika rendane korice narandže
1 kašičica rendane kore limuna
1 kašičica vanile
100 g mekog brašna
15 g gorkog kakao praha
¼ kašičice muskatnog oraščića
¼ kašičice mešavine začina
1/2 kašičice cimeta

Priprema
Za koricu, prosejati brašno, prah šećer, prašak za pecivo i so, dodati kockice maslaca i prstima mrviti dok se sve ne poveže. Dodati vanilu i Vodku i formirati mekano testo. Staviti u posudu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižideru na 30 minuta.
Dok se testo hladi, sitno naseckati voće i natopiti ga brendijem. Otopiti čokoladu, dodati prah šećer i sos od jabuke, pa dobro izmešati. Dodati jogurt, rendanu koricu narandže i limuna, kao i vanilu i dobro izmešati. Dodati suvo voće i preostali brendi i ponovo izmešati. Na kraju, prosejati brašno, kakao prah i začine i pažljivo sve sjediniti bez previše mešanja.
Kada je testo spremno, uključiti rernu da se greje na 180°C, . Mali kalup (18x18 cm) obložiti papirom za pečenje. Staviti testo na sredinu i pažljivo razvući da prekrije dno kalupa, pa odmah peći, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, , oko 10-15 minuta. Važno je da dobije malo boje, da ne ostane bledo i nepečeno. Ostaviti da se prohladi par minuta, pa sipati masu za brownies i odmah peći na istoj temperaturi, 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom, ostaviti da se prohladi i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.