Tuesday 10 September 2024

BROWNIES SA KREMOM OD BELE ČOKOLADE

 Brownies sa kremom od bele čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownies
100 g mekog brašna
30 g pšeničnog griza
30 g gorkog kakao praha
3/4 kašičice praška za pecivo
150 g kristal šećera
200 g vanila jogurta
150 g crne čokolade
150 ml ulja
1 kašičica vanile
Za fil od bele čokolade
500 ml mleka
80 g gustina
100 g kristal šećera
120 g maslaca
2 kašičice vanile
100 g bele čokolade
Za ganache preliv
150 ml slatke pavlake
100 g čokolade za kuvanje (50%)
50 g crne čokolade (70%)
Za serviranje
100 ml slatke pavlake

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Čokoladu i ulje otopiti i ostaviti da se prohlade. Brašno prosejati sa praškom za pecivo, pa ostaviti sa strane. Izmešati jogurt i vanilu sa kakaom, dodati šećer i energično mutiti minut-dva, dok masa ne postane glatka i sjajna, gotovo kao fil. Dodati otopljenu čokoladu i mešati dok se sve ne sjedini.
Na kraju, dodati brašno i griz i nežno povezati bez previše mešanja. Kalup (18x18) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20-25 minuta. Kada se ispeče, ostaviti da se hladi postepeno, na sobnoj temperaturi.
Za pripremu fila, jedan mali deo mleka umutiti sa gustinom i šećerom, a ostatak staviti da provri na srednje jakoj vatri. Kada počne da vri, dodati gustin i kuvati, stalno mešajući, dok se ne zgusne, oko 2-3 minuta. Potrebno je energično mešati jer će masa biti vrlo gusta.
Skinuti sa vatre, dodati vanilu i belu čokoladu i dobro izmešati varjačom dok se čokolada ne otopi. Nakon što se čokolada otopi, početi sa dodavanjem kockica maslaca, muteći mikserom nakon svake. Ostaviti fil da se ohladi do sobne temperature.
Kada je sve spremno, staviti brownie podlogu na tacnu za tortu, zatvoriti ram za kolače oko nje i obložiti acetatnom trakom. Fil još jednom umutiti pa ga ravnomerno rasporediti i staviti pleh u frižider.
Za pripremu ganache preliva, otopiti čokolade sa slatkom pavlakom, pa prohladiti i odmah sipati preko fila od bele čokolade. Vratiti sve u frižider na najmanje 4 sata. Za serviranje, umutiti slatku pavlaku u šlag pa dekorisati svako parče. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.