Saturday 7 September 2024

ČOKOLADNE BROWNIES KUGLICE SA MALINAMA I RUMOM

Domaći sitni kolači. Čokoladne kuglice sa malinama i rumom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownies
100 g crne čokolade
120 g maslaca
200 g kristal šećera
1 kašičica vanile
1 kašičica tamnog ruma
5 kašika običnog jogurta
150 g mekog brašna
30 g kakao praha bez šećera
1 kašičica praška za pecivo
Za sirup od malina i ruma
120 ml svežeg pirea od maline
2 kašike hladne vode
100 g kristal šećera
30 g kakao praha bez šećera
1 kašičica tamnog ruma
Za sastavljanje kuglica
50 g sitno seckane čokoladne
1 kašika liofilizovanih malina u prahu
1 kašika Chambord likera

Domaći sitni kolači. Čokoladne kuglice sa malinama i rumom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Početi od sirupa, jer mu treba malo vremena da se ohladi. Šećer, kakao, vodu i voćni pire dobro izmešati, pa staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kuvati sirup, uz stalno mešanje, oko 3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, dodati rum i dobro promešati. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Otopiti maslac i čokoladu, dodati dodati šećer, vanilu i rum, pa dobro izmešati. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodati u čokoladnu masu zajedno sa jogurtom. Sjediniti bez previše mešanja. Kalup (20x20) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađeni kolač izmrviti rukama ili viljuškom, dodatio liofilizovane maline, liker i pripremljeni sirup, pa mesiti rukom dok se sve ne poveže. Dodati sitno seckanu čokoladu i sve dobro izmešati. Staviti masu u frižider na najmanje 30 minuta da se stegne. Malom kašikom uzimati masu, oblikovati kuglice i dekorisati po želji. Ako masa postane previše lepljiva u toku rada, kratko je vratiti u frižider. Od ove količine sastojaka, dobija se se 25 kuglica.