Wednesday 4 September 2024

BOSSCHE BOLLEN

Bossche bollen, holandske princes krofnice. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
80 ml vode
30 g maslaca
40 g mekog brašna
1 L jaje
1 kašičica vanile
Za fil
200 ml slatke pavlake
2 kašike prah šećera
Za glazuru
100 g čokolade

Bossche bollen. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Sipati vodu u veliku šerpu, dodati kockice maslaca i staviti da proključa na srednje jakoj vatri. Kada masa provri i sve se otopi, prosejati brašno i kuvati još jedan minut, zatim skinuti sa vatre i energično mešati varjačom dok se testo ne formira u loptu.
Lagano umutiti jaje, dodati ga u masu, dodati vanilu i nastaviti mešanje dok testo ne upije sve i ne postane glatko i sjajno. Pripremiti veliki pleh za pečenje i obložiti ga papirom za pečenje. Sipati testo u kesicu za šlag sa velikim okruglim nastavkom i formirati dve loptice testa, poput onih za Princes krofne, ostavljajući malo prostora između njih kako bi lepo narasle tokom pečenja.
Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, oko 25 minuta, dok ne postanu zlatne. Ostaviti da se ohlade. Kada se ohlade, umutiti slatku pavlaku sa šećerom u čvrst šlag. Napuniti obe krofnice šlagom, pa obilno glazirati otopljenom čokoladom. Ostaviti da se potpuno ohlade i servirati. Ova količina sastojaka daje 2 porcije.