Wednesday 11 September 2024

BOGATI KOLAČ SA BELOM ČOKOLADOM

Bogati kolač sa belom čokoladom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za tortu 200 g bele čokolade
125 g maslaca
125 ml mleka
2 kašičice vanile
100 g kristal šećera
2 M jajeta
1/2 kašičice ekstrakta badema
150 g mekog brašna
1 ⅓ kašičica praška za pecivo
Za čokoladnu glazuru
100 g crne čokolade
50 g kisele pavlake, sobne temperature

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Izmešati seckanu čokoladu, maslac, vanilu, ekstrakt badema i mleko, pa otopiti na srednje jakoj vatri. Ostaviti da se prohladi, pa dodati šećer i dobro izmešati. Dodati jedno po jedno jaje, dobro muteći nakon svakog. Na kraju prosejati brašno i prašak za pecivo i mešati dok se sve ne sjedini.
Okrugli kalup (18cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni na 180°C, 20-25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ostaviti da se hladi u kalupu oko 10 minuta, a zatim je preneti na rešetku da se potpuno ohladi.
Kada se torta ohladi, pripremiti glazuru od crne čokolade. Otopiti čokoladu i pustiti da se prohladi. Nežno umešati kiselu pavlaku dok se ne formira potpuno gladak krem. Ako je pavlaka bila hladna, može se desiti da se glazura stegne naglo, ali ako se to dogodi, staviti posudu u toplu vodu i nežno mešati dok se sve ne poveže. Preliti celu tortu, pa staviti u frižider na najmanje 4 sata. Od ove količine sastojaka, dobija se 8-10 bogatih porcija.