Monday 9 September 2024

BOGATA TORTA SA DVE VRSTE ČOKOLADE

Bogata torta sa dve vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
350 g mekog brašna
250 g kristal šećera
50 g gorkog kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
350 g jogurta s ukusom vanile
250 ml hladne vode
100 g maslaca, otopljenog
50 ml ulja
2 kašičice vanile
100 g crne čokolade
Za fil
600 g bele čokolade
200 ml slatke pavlake
150 g maslaca
1 kašičica vanile
Za dekoraciju
100 g crne čokolade

Bogata torta sa dve vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil, postepeno otopiti maslac, čokoladu i slatku pavlaku. Topiti uz stalno mešanje, vodeći računa da ne zagori. Biće potrebno do 15 minuta da se sve otopi i sjedini. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim pokriti prozirnom folijom i staviti u frižider na sat vremena.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa im dodati rendanu čokoladu i šećer i dobro izmešati. Dodati sve tečne sastojke i sjediniti bez previše mešanja, da korice ne bi bile žilave. Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Ostaviti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, zatim ih izvaditi i potpuno ohladiti.
Kada se fil stegne, dodati vanilu i mutiti na najvećoj brzini dok ne postane penast i lagan, poput čvrstog šlaga, te ga podeliti na dva dela, gde će jedan biti malo manji i služiti za dekoraciju torte. Veći deo fila podeliti na tri jednaka dela. Poravnati korice ako je potrebno, pa staviti prvu na tacnu za torte. Premazati trećinom fila, pa nastaviti sa slaganjem dok se sav mateijal ne utroši. Premazati čitavu tortu tankim slojem fila pa staviti u frižider na jedan sat, ili u zamrzivač na 30 minuta, da se stegne.
Po želji, za kontrast, dodati kakao prah u preostali fil, dobro izmešati, zatim premazati celu ohlađenu tortu i vratiti je u frižider. Za dekoraciju, rastopiti crnu čokoladu i ravnomerno je preliti preko torte, dopuštajući da se sliva niz stranice. Ukrašenu tortu staviti u frižider na najmanje 8 sati. Od ove količine sastojaka, dobija se 12-14 porcija.