Monday 9 September 2024

BAKINA PITA OD ŠLJIVA

Bakina starinska pita od šljiva. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo 250 g mekog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
100 g žutog šećera
100 g maslaca, hladnog
50 g kisele pavlake
1 S jaje
1 kašičica vanile
1 kašičica ekstrakta narandže
1/2 kašičice mlevenog đumbira
Za fil
800 g svežih šljiva, očišćenih od koštica
100 g žutog šećera
1 kašika svežeg limunovog soka
1 kašičica tamnog ruma

Bakina pita od šljiva. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Šljive iseckati, posuti šećerom i ostaviti da stoje oko 30 minuta. Zasebno žicom sjediniti kiselu pavlaku, smeđi šećer, jaje i začine, pa posudu staviti u frižider. Dobro ohlađeni maslac naseći na kockice, dodati u suve sastojke, pa prstima izmrviti dok se ne usitni potpuno. Dodati kiselu pavlaku i jaja, pa brzim pokretima zamesiti testo. Dobro ga uviti u plastičnu foliju i staviti ga u frižider na sat vremena.
Šerpicu sa šljivama staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Dodati limunov sok i kuvati šljive oko 25 minuta, često mešajući, dok masa ne počne ličiti na džem. Važno je da sva tečnost ispari, kako se testo ne bi natopilo. Kuvanim šljivama dodati rum i pustiti da se nadev ohladi.
Kada su i šljive i testo spremni, u ključiti rernu da se greje na 200°C. Podeliti testo na dva jednaka dela, pa ili ih izmeriti ili proceniti odokativno i svaki deo razvući između dva lista papira za pečenje na dimenzije kalupa, 18x18 cm. Kalup obložiti papirom za pečenje, zatim jedan deo testa staviti na dno pleha. Izbockati viljuškom, pa sipati i poravnati fil. Pokriti drugim delom testa pa i njega izbockati. Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 20-25 minuta. Pustiti pitu da se potpuno ohladi, zatim je iseći, posuti šećerom u prahu i poslužiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.