Wednesday 4 September 2024

BAKINA PITA OD JABUKA

Bakina pita od jabuka. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
300 g mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
150 g maslaca, omekšalog
100 g prah šećera, prosejanog
50 g kisele pavlake
2 kašike ulja
1 M žumance
Za fil
600 g jabuka, oljuštenih i očišćenih
100 g kristal šećera
1/4 kašičice cimeta
2 kašičice gustina
100 g oraha, sitno seckanih

Priprema
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i penasto umutiti maslac sa prah šećerom. Dodati kiselu pavlaku, žumance i ulje, pa sve dobro sjediniti. Na kraju dodavati prosejano brašno u nekoliko navrata, prvo mešajući varjačom, a zatim rukama dok se ne dobije meko testo. Testo zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru na sat vremena.
Jabuke rendati direktno u šerpicu kako se ne bi izgubio sok koji puštaju. Dodati šećer i cimet, dobro promešati i staviti na srednje jaku vatru. Kuvati oko 20 minuta, povremeno mešajući, dok masa ne postanu gusta i aromatična. Gustin pomešati sa kašikom hladne vode, dodati ga u fil i kuvati još 5 minuta da bi se fil dodatno zgusnuo. Skinuti sa vatre i dodati seckane orahe. Dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Izvaditi testo iz frižidera i podeliti ga na dva jednaka dela. Svaki deo testa blago premesiti rukama i nežno razviti na debljinu od oko 5 mm. Kalup (20x30 cm) lagano podmazati ili obložiti pairom za pečenje, pa staviti prvi deo testa. Peći svega 5 minuta, izvaditi i izbockati viljuškom, naneti ceo fil, a zatim i drugi deo testa. Izbockati i njega, pa nastaviti sa pečenjem na 200˚C, još 20-25 minuta. Pitu ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu i služiti posutu prah šećerom. Od ove količine sastojaka, dobija se 15 porcija.